Sivut

tiistai 20. tammikuuta 2015

Reittiä pellolle

Huh huh, mistähän aloittaisi... Eri kokoonpanoja valjakossa, melkein tappelu, solmuja, upottavaa hankea ja onnistumisen iloakin.

Kaikki lumi ei ehtinyt sulaa sadekeleillä ja nyt tuli himpun verran lisääkin ja pakasti. Tuloksena erittäin tiivis mutta ohut kerros lunta pellolla. Arvelin, että siellä olisi riittävän tasaista lähteä kokeilemaan saisiko sinne ajettua reittiä. Vanu on viime päivinä ontunut, joten se ei voinut lähteä auttamaan. Shiraakaan en ottanut aluksi, koska se on nykyään sen verran heikko johdossa ja muut pitää sitä lähinnä syöttinä.

Kaikki loput saivat siis lähteä hommiin ettei valjakko hyytyisi keskelle peltoa ja joutuisin vetämään sen itse kotiin. Johtoon lähti Nox & Saga, niiden takana parina Villa ja Vuki, vaikka viimeksi päätin etteivät ne juokse vielä yhdessä vaan tarvitsevat kokeneet parit. (oikeassa olinkin, riekkuivat ihan liikaa...) Vikana Ais ja Pinja. Tällä kertaa varmistin siepparin kiinnitykset ja hyvä niin, porukka yritti varaslähtöä. Ei mikään ihme, koska porukassa oli mukana kaikista innokkaimmat ts. kuumimmat vetäjät. Liinoihin kiinnittely vaan vei aikansa kun Vuki ei halunnutkaan tulla, sitä jännitti kuumana käyvä porukka. Jouduin lopulta hakemaan sen tiilitalolta namien kera, muiden odotellessa valjastettuina reen edessä (n. 100 m päästä eivätkä koirat nähneet minua koko aikaa) Kauniisti odottivat ihan paikoillaan, vaikka mielessäni keksin jo vaikkka mitä kauhukuvia millä tavalla ne voivat solmia itsensä ja syödä toisensa.

Etusuoralla tuli heti seuraava "näin saat päiväsi jännemmäksi"-yllätys. Tie oli ihan jäässä ja edessä se ysikympin kurvi. Vaikea käännös, koirat suti, mutta pysyin pystyssä. Huh huh. Tässä kohtaa järkevä ihminen lopettaa ja siirtyy vaikka paikallamakuutreenien tai muun rauhallisen toiminnan pariin. Vaan me kokeilimmekin kääntyä avoimelle sinne kynnöspellon puolelle. Tiesin ettei johto mene luotisuoraan, mutta ihan sama kunhan tekevät jonkun lenkin pellolla että saadaan sinne reitti. Saga puoltaa oikealle ja veikin porukan tien puolelle ja annoin juosta postilaatikolle saakka, mistä käänsin koirat takaisin pellolle. Siellä sitten kasvatin uusia harmaita hiuksia, nuorisolla oli tappelu lähellä kun ne sotkeentuivat liinoihin ja kävivät kuumana. Pari kertaa pysäytin ja taas lähdettiin matkaan. Puoli kierrosta meni sillä hilkulla, että miten homma päättyy mutta sitten valjakko suoristi itsensä ja veto tasaantui. Pihalla tehtiin nätti irroitus liinoista ja vein reen takaisin lähtöön.

Halusin lisää reittiä pellolle ja bortsupari on paras ohjaukselta johdossa. Hain siis Shiran Sagan kaveriksi ja vein Vukin pois. Lähtö ja alkumatka meni hyvin, mutta pellolla shira alkoi hyytymään nopeasti ja muut ajautumaan sen päälle. Tuli paha solmukin ja Saga ja Ais katselivat Shiraa jo kuin kinkunpalaa, mutta pysyivät paikoillaan odottamassa kun irrotin Shiran. Toiste se ei enää lähde näin isolla porukalla, sillä ei ole enää voimaa johtaa muita. Lopun lenkin se juoksi vapaana johdossa ja muut seurailivat perässä.



Vielä yksi kokoonpano, että saisin Aissinkin juoksemaan nätisti, se napsi välillä liinoja. Joskus ihan suun täydeltäkin, mutta joka kerta vähemmän kuin edellisellä. Nox & Saga johtoon, Villan pariksi Pinja, että Villan on helpompi juosta sotkeentumatta ja Ais sai vetää yksin. Tällä porukalla sujui parhaiten ja nyt alkoi löytyä myös vasemman käännös, joka oli aluksi vaikeaa kun Saga puoltaa oikeaan eikä Nox saa sitä mukaansa eikä Saga mielellään käännä kohti paria. Yksin en sitä umpihankeen silti laita johtoon, koska se on sille todella raskasta vaikka sen olisi yksin helpompi kääntää.

Että semmoinen ajelu tällä kertaa, hullun hommaa sanon vaan...  Yritin välillä kuvatakin, mutta suurimman osan ajasta oli pakko pitää kaksin käsin kiinni kaaresta. :-D





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti